Cambrian Period Trivia: Stratégia prázdneho mesta EP05


Zdravím, v 5. epizóde Zhan Shili (James Li) spomína stratégiu prázdneho mesta. Kým sa k nej dostaneme, znovu som pridala článok o Cambrian Period, momentálne mi nejde pridávať odkazy, takže neviem, ako budem fungovať, kým mi neodpíše podpora, čo to má znamenať. A teraz k stratégii prázdneho mesta... 

Je to 32. stratégia z čínskej eseje "36 stratégii", ktorá sa prikladá starovekému čínskemu generálovi, Sun Tzu, ktorý taktiež napísal "Umenie vojny". Táto stratégia sa používa v zúfalých situáciach. Využitím reverznej psychológie (a šťastia) oklamete nepriateľa, aby si myslel, že ho vediete na miesto plné pascí a nástrah, hoci fakticky žiadne pasti nie sú. 

V histórii Číny sa udiala jedna pravdivá slávna udalosť, pri ktorej sa využila práve táto stratégia. V 195 nášho letopočtu bol, Cao Cao, čínsky bojovník, ktorý žil počas obdobia Troch kráľovstiev, nútený použiť túto stratégiu, keď naňho jeho nepriateľ Lu Bu neočakávane zaútočil. V tom čase mal Cao Cao len veľmi málo mužov, jeho pevnosť bola doslova prázdna. Aby prekabátil Lu Bua, vyzval všetkých svojich dostupných mužov a dokonca aj ženy, aby boli na stráži na hradbách. Keď Lu Bu videl ženy, hrádzu a les, ktorý sa nachádzal neďaleko pevnosti, nechal sa oklamať myšlienkou, že Cao Cao sa už dávno pripravoval a prišli mu posily. Ustúpil a prišiel o príležitosť zaútočiť na Cao Caa. Nasledujúci deň, keď boli obe armády úplne pripravené, Cao Cao postavil posily na hrádzu a porazil Lu Bua. 

Rada by som dodala, že dobrý príkladom je aj scéna z "Anny a kráľa", kedy Anna, deti a niekoľko vojakov oklamalo prichádzajúce nepriateľské vojsko 1 trubkou, ktorou zatrúbili v horách a niekoľkými ohňostrojmi => vojsko ušlo, pretože si myslelo, že je to pasca a kráľ má pri sebe veľké vojsko. 

zdroj: https://productiveprocrastination.site/2017/08/29/empty-city-fort-strategy-2-min-read/



Zverejnenie komentára

0 Komentáre